Aikaisempaan tutkimukseen tutustumisesta

Miten aloittaa tutustumaan aikaisempaan tutkimukseen? Tässä kannattaa hyödyntää erityisesti korkeakoulusi kirjaston palveluita. Lisäksi joissain korkeakouluissa järjestetään tutkielmakurssien yhteydessä koulutus tiedonhankintaan. Tässä kuitenkin lyhyesti oma käytäntöni:

  1. Yritä keksiä aiheeseesi liittyviä hakusanoja
  2. Muodosta VPN-yhteys yliopistosi verkkoon (esim. eduVPN kautta)
  3. Mene scholar.google.com ja kirjoita hakusanat sinne
  4. Silmäile läpi tutkimuksia ja ota niistä kiinnostavimmat talteen kansioon tai tallenna ne omaan viitteidenhallintaohjelmistoosi.
  5. Lukemalla läpi aiheeseen liittyvää aikaisempaa tutkimusta, löydät taas lisää relevanttia aikaisempaa tutkimusta tutkielmaasi.

Google Scholar sisältää paljon luettavaa, mutta samalla se sisältää paljon myös laadutonta sellaista. On siis syytä pitää tietyt laatukriteerit yllä. Varmista erityisesti se, että kyseessä on JUFO-arvioitu lehti syöttämällä lehden nimi tähän hakukoneeseen. Usein opiskelijat myös tuntuvat välttelevän kansainvälisiä artikkeleita ja alan huippulehtiä, mutta tähän ei mielestäni ole syytä. Erityisesti yhteiskuntatieteissä hyvät artikkelit ovat yleensä selkeästi kirjoitettuja.

Kun lähdet lukemaan aikaisempaan tutkimusta, niin kirjoita itsellesi muistiinpanoja. Lue aikaisempaa tutkimusta erityisesti siitä näkökulmasta, että miten se voisi hyödyttää juuri sinun tutkielmaasi. Tarkoituksena ei ole lukea artikkeleita kuin lukisit tenttiin, vaan tarkoituksena on ennen kaikkea käyttää aikaisempaa tutkimusta hyödyksi omaa tutkielmaasi varten. Muista myös merkitä ylös sivunumerot muistiinpanoihiisi, jotta niihin on helpompi viitata itse tutkielmassa. Lue lisää kirjoittamisen tärkeydestä täällä.

Previous
Next