Omat kotisivut tutkijalle

Tässä blogitekstissä esitän kaksi itseäni motivoivaa perustetta omien kotisivujen tekemiseen ja kerron omasta kotisivuprojektistani.

Miksi omat kotisivut?

Perinteisten “tutkijan näkyvyys” ja “verkostoituminen” lisäksi voi ottaa huomioon seuraavat perusteet:

Ensinnäkin tutkijan on usein mahdollista julkaista painettua versiota edeltävä versio (Accepted Manuscript) omilla henkilökohtaisilla kotisivuillaan1. Esimerkiksi kotiyliopiston tietokantoihin tai tutkijoiden sosiaaliseen mediaan (kuten Academia tai ResearchGate) julkaisemisen esteenä on usein kaupallisten kustantajien asettama viive (embargo).

Toiseksi tutkijan koti-instituutio voi nykyisin vaihtua usein. Työsopimuksen päätyttyä myös yliopiston ylläpitämät omat sivut tutkijalle sekä tiedot julkaisuista voivat kadota. Hyvät kotisivut mahdollistavat sen, ettei omien tietojen ja julkaisujen löytäminen ole muille työlästä.

Oma kotisivuprojekti

Omat kotisivut voi tehdä monella alustalla ja ehkä helpoin työkalu niiden tekemiseen on Wordpressin kaupallinen versio. Tämä sivusto ei kuitenkaan toimi Wordpressin päällä, vaan Hugon. Tämän teknologian päälle on rakennettu tutkijoille selkeät ja hienot sivut mahdollistava Academic/Resume Starter -kotisivupohja. Muutama peruste tälle valinnalle:

 • Sivut ovat nopeat ja responsiiviset.
 • Staattisten sivujen vuoksi tietoturvariskit ovat pienet (vrt. Wordpress).
 • Sivustopohja ja sitä pyörittävä palvelin on ilmainen2. Tämän sivuston suhteen maksan ainoastaan domainista (n. 10 euroa vuodessa). Sivuston lähdekoodi sijaitsee GitHubissa ja se pyörii Netlify-palvelussa.
 • Sivusto ei kerää yksilöllistä tietoa sen kävijöistä (Google Analytics on kuitenkin mahdollista asentaa, mutta tällöin pitää muistaa GDPR-asiat).
 • Sivusto mahdollistaa julkaisujen tallentamisen Zoteron kautta.
 • Sivustopohja on suunniteltu tutkijoille.
 • Sivustopohjalla on hyvä SEO (löytyy siis hyvin Googlesta).
 • Sivusto on helppo varmuuskopioida (vrt. Wordpress).

Muutama peruste vastaan:

 • Sivuston tekeminen ja ylläpitäminen vaatii hieman opettelua3. Vaikka sivustopohjan ohjeistus lupaa kotisivun tulevan valmiiksi 10 minuutissa, niin silti kaikenlaiseen säätämiseen kuluu aikaa. Sivuston lähdekoodia tulee muokkailla, ratkaisuja täytyy etsiä googlesta ja sivuston näkyvyyteen tulee nähdä hieman vaivaa. Myös sivuston julkaisujärjestelmä vaatii todennäköisesti uusien ohjelmien opettelua.
Huom. 20.2.21 Sivustoa voi nykyisin editoida myös selaimen kautta. Lue täältä lisää. Se helpottanee säätämistä.

Kannattaa alkuun selata sivuston ohjeita täältä.

Haasteita

 • Netlify hoitaa SSL-sertifikaatin ja DNS-asiat (näissä tuli hieman ongelmia). Oman domainpalvelun kautta laitoin ainoastaan CNAME-ohjauksen tämän sivuston Netlify osoitteeseen.
 • En pitänyt sivuston Faviconista (se kuva mikä näkyy sivupalkissa). Sen vaihtaminen onnistui helposti em. sivuston ohjeiden avulla. Oman faviconin voi tehdä esimerkiksi tämän sivuston kautta.
 • Sivuston monikielisyys vaatii hieman enemmän nikkarointia, mutta lopputulokseen olen oikein tyytyväinen. Lue lisää sivuston monikielisyyden asentamisesta täältä.

 1. Google Scholar myös useimmiten löytää tämän pdf-version tutkijan kotisivuilta ja yhdistää sen varsinaiseen artikkeliin. Tässä menee kuitenkin hieman aikaa. Esimerkiksi tässä artikkelissa meni noin kaksi viikkoa linkin päivittymiseen. ↩︎

 2. Ilmainen tiettyihin rajoihin saakka. Netlify-palvelulla on omat kaistarajoituksensa (100GB/kk), joten hyvin suosittua sivustoa se ei ilmaiseksi pyöritä. Tutkijan sivusto kuitenkin todennäköisesti. ↩︎

 3. Apua sivuston käyttämiseen on kuitenkin saatavilla. Esimerkiksi sen yksityiskohtaisista asennusohjeista tai sen Discord-yhteisöstä. ↩︎

Kommentit

Testi

Testikommentti!

Markdown

Kommentoi

Kiitos kommentista!

Kommentti lähetettiin tarkistettavaksi.

OK